PAS PÅ HOVEDET

PAS PÅ HOVEDET

5 gode grunde til at spænde hjelmen
1. Redder liv og mindsker alvorlige blødninger i hovedet i tilfælde af cykelstyrt.

2. At ramme asfalten med 20 km/t, svarer til at få et halvt ton i hovedet.
3. Børn kopierer deres omgivelser. Derfor skal de voksne være rollemodel og bruge hjelm.
4. Seks ud af ti hovedskader kan undgås ved brug af cykelhjelm.
5. En brækket arm eller en forstuvet fod kommer man sig normalt over igen – en hjerneskade har man med sig resten af livet.

En cykelhjelm kan redde dit liv og mindske alvorlige blødninger i dit hoved,
når du styrter på cyklen
Hvert år bliver op mod 50 cyklister dræbt, og 1600 får alvorlige hovedskader. Seks ud af ti af hovedskaderne kan undgås ved brug af en cykelhjelm, der dækker pande, tindinger og baghoved, og som er indstillet korrekt. At køre med cykelhjelm har afgørende betydning for omfanget af ens skader, hvis uheldet er ude, fortæller neurokirurg Vagn Eskesen fra Rigshospitalet.
 

»Vi ved, at cykelhjelme kan forhindre varige hjerneskader og skader på blodkar i hjernen, der er livstruende, hvis de ikke bliver opdaget og behandlet i tide,«

siger kirurgen, der jævnligt opererer alvorligt skadede ofre fra cykelulykker. 

»Det er hul i hovedet at køre uden hjelm. Det er det virkelig.«

Han forklarer, at hjelmen skal ligge som en skal om hovedet og være det første, der rammer, så energien først skal igennem hjelmen, før den forplanter sig til hovedet og forsager skader i hjernen.


Er skaden sket, er det for sent
Hjernerystelser og indre skader på hjernevæv og blodkar er alvorlige. Når skaden først er sket, kan den ikke repareres. Det er en ‘biologisk kendsgerning’, som Vagn Eskesen udtrykker det. Kirurgerne kan kun prøve at forhindre følgeskader i at udvikle sig, og en operation er aldrig uden risici. De værste skader opstår, når de steder i hjernen, der styrer vejrtrækning og blodtryk, bliver ramt. Det gør de, når farten er høj nok, så slaget forplantes dybt ind i hjernen. »Bliver de steder alvorligt skadede, dør du på ulykkesstedet,« siger han med alvorlig mine. Alt efter hvilken del af hjernen, der kommer til skade, vil konsekvenserne være forskellige: Du kan få ødelagt din hukommelse og din opfattelse af, hvem du er. Hvis muskelkoordinationen blive ødelagt, kan du måske ikke engang synke dit eget spyt. Du kan miste evnen til at forstå, hvad andre siger eller til selv at tale. I yderste konsekvens kan du dø.

2014-09-05 13.31.16 

Forebyggende
Vagn Eskesen kan ikke love, at skader helt kan undgås, hvis man husker cykelhjelmen, men han ved, at risikoen for kraniebrud, hjernerystelse og blødninger under kraniet mindskes. En rapport fra Havarikommissionen for vejtrafikulykker fra 2008 analyserer 30 cykelulykker med tre dødsfald og 27 kvæstede. 24 af de skadede cyklister havde ikke hjelm på. Rapporten konkluderer, at otte af dem var sluppet med mindre skader, hvis de havde haft cykelhjelm på – to havde overlevet.

Brug cykelhjelm
Halvdelen af de alvorlige skader cyklister pådrager sig, er hovedskader. Det vurderes, at omkring 10 til 15 personer om året kunne redde livet, samt at mere end 1.000 kunne undgå alvorlige hovedskader, hvis alle brugte cykelhjelm. Man bør derfor bruge cykelhjelm, selvom det ikke er lovpligtigt.

Rollemodel for de småcyklister
Børn efterligner de voksne. Derfor er det vigtigt at være et godt forbillede i trafikken og at huske cykelhjelmen.


Kilder: Søndagsavisen, sikkertrafik.dk og Cyklistforbundet